Учени изследват рядък колосален калмар (Видео)

Създанието е дълго над 3 метра и тежи 350 кг.

Учени от Нова Зеландия започнаха изследването на рядък колосален калмар, тежащ 350 кг., който бе открит в морето на Рос в Антарктида през декември 2013 г.
Създанието, дълго над 3 метра, било открито в края на миналата година от риболовната лодка на капитан Джон Бенет, след което било замразено за осем месеца, докато учените се добрали до възможност да го проучат.

Специалистът по калмари от Технологичния университет в Окланд Кат Болстад, която води изследователския екип, определя животното като „много голямо и много красиво”.
То е женско, като осем от пипалата му са дълги над метър, а останалите две вероятно биха били с двойна дължина, ако са били запазани, посочва британският The Guardian.
„Това е почти непокътнат екземпляр, което е изключителна възможност за нас да го изследваме”, казва Болстад.

Това е вторият колосален калмар, уловен от кап. Бенет и екипажа му.
Учените се надяват да разберат къде седи голямото създание в хранителната верига, каква е генетичната вариация между различните видове калмари, както и как живее и умира.
Огромните мекотели често стават част от въображаемия свят, но рядко се виждат на живо, тъй като обитават океанските дълбини на километри под морското ниво.