Канари, свалете наколенките!

Бултрасите вдигнаха плакат, който е срам дори за Цветан Василев

В петък футболистите на Ботев направиха нещо запомнящо се. Те сбъднаха мечтата на едно болно дете. Направиха го пред цяла България, разплакаха мнозина пред телевизорите. Показаха, че футболът е нещо повече от външен фалц и дузпа, показаха, че тази игра е феномен. И завинаги ще си остане такава.

Жалко, че всичко това стана на фона на един плакат, чието съдържание би трябвало да е срам дори за онзи, пред когото публиката на Ботев сложи наколенките. Да сравниш Цветан Василев с Атанас Буров е кощунствено.

В крайна сметка най-елементарното нещо е да отвориш поне Уикипедията и да видиш, че за единия пише “Издирван от Интерпол”, а за другия “завършил в Сорбоната, министър без портфейл в няколко правителства”.

Грехота е под един знаменател да са човек, заради когото днес портфейлите на хиляди българи са празни, и друг, благодарение на който през 20-те и 30-те години портфейлите на българите са били най-пълни на Балканите.

Публиката на Ботев никога през годините не е слагала по подобен начин наколенките. Най-малкото, защото патронът на този клуб е символ на свободомислието, на отказа да се преклони глава, на революционера. Днес няма и капка от онзи дух на бултрасите, който събори Христолов, който изгони “брокерите”, който видя сметката на Динучи, Васко Нинов и други търгаши.

Днес идеята “Ботев” е впрегната от шепа платени глашатаи, които опитват да обяснят, че без Василев няма Ботев. Сигурно това са същите онези хора, които написаха срамното писмо до една медийна група, в което пак бяха нахлузили наколенките. Станете бе хора, вдигнете се, погледнете се, та вие сте Ботев! Вие не можете, вие нямате право да вършите това. Точно вие не трябва по такъв начин да обругавате българската история и велики личности в нея като Атанас Буров.

Да, Цветан Василев направи много за клуба. Но и публиката на Ботев не е направила по-малко от него. Та нали, ако не бяха феновете, които съхраниха акциите и ги предадоха на банкера, той никога нямаше да стъпи в “Коматево”.

Никой не може да забрани на бултрасите да обичат Василев, да му се кланят, ако искат дори. Но нека, когато го правят, да не посягат на историята. Защото тогава започват да изглеждат жалки. А феновете на Ботев не заслужават това, защото станат ли и те жалки, отиде си футболът от този град.