Манфред Вебер към Борисов: След изборите ще Ви предоставим цялата подкрепа, от която имате нужда

Една от първите задачи е да се отблокират еврофондовете, защото без тях нищо добро не ни очаква, заяви Бойко Борисов

Няма съмнение, че това едногодишно управление на социалистите беше тотален провал. След изборите от Европейската комисия и от Брюксел ще се постараем да Ви предоставим цялата подкрепа, от която имате нужда. Това заяви председателят на Групата на Европейската Народна партия (ЕНП) в Европейския парламент на среща с председателя на ГЕРБ Бойко Борисов, която се проведе в Централата на партията.

„За нас проблемите ще дойдат след изборите. В момента държавата има страхотни дефицити, дисбалансите в енергетиката са огромни, подписани са споразумения без обезпечения. Предстоят ни тежки реформи, но хората вече са осъзнали, че без те да се направят, нищо добро не ни очаква“, подчерта Бойко Борисов по време на срещата.

По думите му една от първите задачи е да се отблокират еврофондовете, защото без тях нищо добро не ни очаква. „Ще говоря с Юнкер за това. По моите наблюдения Ангела Меркел също е добре запозната с проблемите в България. Трябва да подчертая, че социалистите са отговорни за това положение“, посочи Манфред Вебер. „Не само социалистите, но и ДПС и Атака“, подчерта в отговор Бойко Борисов.

Председателят на ГЕРБ предупреди, че във финансовата сфера цъка бомба със закъснител. „Хората в БНБ не правят нищо, за да стабилизират КТБ и тази бомба ще избухне вероятно през ноември. Парадоксално е, че когато Европа се тресеше от банкови кризи, България беше най-стабилната държава и бяхме давани за пример заедно с Германия 4 години, а сега сме в банкова криза“, посочи Борисов. По думите му, ако ГЕРБ управлява, ще има за цел България да влезе в Единния банков съюз.

„Възнамеряваме да привлечем експерти от Световната банка в енергетиката, които да изготвят план за излизане от кризата“, каза още Бойко Борисов.
„Призоваваме политическите сили в България към обединение за национално спасение. Не случайно нашият слоган е „стабилност“. Това послание е взаимствано от Германия“, обясни Борисов. По думите му ГЕРБ не води агитация, а казва на българите какво е реалното положение в държавата. „Имаме експертите, подкрепата в Брюксел, носим си политическата отговорност и имаме готовност да управляваме. Ако българите искат желаното да им бъде представяно като действително, да гласуват за други партии. Ние не даваме обещания. Помагаме на пострадалите от бедствията хора и ще се опитаме да върнем страната в нормалното положение, в което беше. Имаме мобилизация, но тя е на фона на много трезва преценка“, категоричен бе председателят на ГЕРБ.   

„Имате много добър екип в Европейския парламент. Благодаря на Вашите евродепутати за общия им принос към работата на Европарламента“, заяви Манфред Вебер. Според него назначението на Кристалина Георгиева за заместник-председател на Европейската комисия ще бъде от полза за България и показва нивото на доверие на Европа към ГЕРБ. „По времето на Цветан Цветанов като министър на вътрешните работи, България беше пред членство в Шенген. Сега вече никой не говори за това“, изрази съжалението си председателя на Групата на ЕНП в Европейския парламент.