Стена на язовир в Димитровградско се скъса

Водният ад продължава! Два квартала в село Странско могат да бъдат залети

Стената на един от язовирите край димитровградското село Странско се скъса, има опасност да залее два квартала. Това каза за Агенция „Фокус” кметът на Димитровград - Иво Димов.
 
В момента се евакуират жителите на селото, които са 350 човека.
 
"Екипи на Пожарната бяха на мястото и преди скъсването на стената и оказваха помощ на възрастни хора, чиито домове са под вода", поясни кметът Иво Димов.

Две са вече жертвите вследствие на пороите в Бургас. Реки излязоха от корита, много селища в страната бедстват. Очакват се още интензивни валежи. Към областта пътуват министърът на вътрешните работи Йордан Бакалов и главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.

Малко преди 03:00 часа тази сутрин е получена информация за усложняване на обстановката на територията на област Бургас.
Според полученото съобщение има бедстващи хора в кварталите "Победа", "Акациите", "Крайморие" и рибарско селище Отманли. Евакуират се хора от село Ново Паничарево, като няма данни да прелива местния язовир.

Интензивните валежи са нанесли щети по пътните артерии на територията на област Бургас. Към момента е затворен главният път между Созопол и Приморско и Приморско и Китен. Причината е река Ропотамо, която е излязла от коритото си. В района са разположени полицейски патрули, които спират движението и насочват водачите към най-близкото населено място.

На територията на Стара Загора са наводнени селата Еленино, Арнаутито, Богомилово, Ловец, Ракитница, Кирилово, Петрово, Михайлово, Християново и Опан. Със заповед на директора на РДПБЗН – Стара Загора е въведен в действие плана на службата при извънредни ситуации и защита при бедствия.

Бедствено положение е обявено в община Опан, Старозагорско и Гълъбово. Жертви и пострадали няма.

Над 80 сигнала за наводнения са получени на територията на област Хасково. Пострадали са къщи в Димитровград, Маричлери и село Лешниково. Главен път Е80 в близост до "Лидл" – Харманли е затворен поради преливане на реката.

Към 6.50 часа в село Бисер е извършена евакуация на населението, което е било оповестено с камбанен звън и сирени. Припомняме, че през февруари 2012 година скъсана стена на язовир "Иваново" предизвика наводнение в селото, като взе единадесет жертви, разруши къщи и остави десетки хора без дом.

Остава тежка ситуацията в Берковица след потопа. Извършва се насипване, защото има опасност от срутване на сгради, водата е негодна за пиене.

Спасителни екипи участват в локализирането и ликвидирането на произшествия на територията на цялата страна.

Обявен е оранжев код за опасни валежи в 8 области на страната. Най-силни валежи се очакват в областите Бургас, Ямбол, Сливен, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Пловдив и Пазарджик. Очакваните количества дъждове в тези области до днес на обяд са 40 - 50 л. на кв. м, като на места са възможни и по-големи количества.