Великобритания повиши нивото на заплаха от тероризъм от "значително" на "тежко"

След като стотици британски граждани заминаха за Ирак и Сирия, за да се сражават редом с екстремистите

Великобритания повиши нивото на заплаха от тероризъм за страната от "значително" на "тежко" – втората от пет степени на опасност, съобщи вестник "Гардиън", цитирайки министъра на вътрешните работи Тереза Мей. Това означава, че има "голяма вероятност" от терористично нападение, но Мей подчерта, че в момента няма информация за подготовка на подобен акт.

Причината за повишеното ниво на тревога идва след нарасналите опасения за стотици британски граждани, които заминават за Ирак и Сирия, за да се сражават редом с екстремистите. Според правителството най-малко 500 британци са заминали за Ирак и Сирия, където терористичната групировка "Ислямска държава" владее обширните територии. Предполага се, че около 250 от тях вече са се завърнали в Обединеното кралство.

Началникът на британската полиция Бърнард Хоуган Хауи заяви, че органите на реда се готвят за евентуалния наплив на екстремисти, връщащи се във Великобритания. "Взели сме стъпки да подобрим нашите способности за справяне с развиващата се терористична заплаха, пред която сме изправени", каза Мей.

Допълнително напрежение в страната донесе и убийството на американския журналист Джеймс Фоли, за когото се предполага, че е бил обезглавен от британски екстремист. "Преценката на Центъра за съвместен терористичен анализ (JTAC) за това ниво на заплаха е направена на базата на последните разузнавателни данни и е независима от министрите в кабинета", допълни Тереза Мей.

JTAC е организацията, която определя нивата на опасност от тероризъм във Великобритания. Първата от петте степени на опасност е ниска, което означава, че атака е малко вероятна. Втората е умерена – атака е възможна, но малко вероятна. При досегашната трета степен – съществена, атаката е много възможна. След нея идва тежка степен, а най-високото ниво е критично, при което нападение се очаква всеки момент.

До сега два пъти е било достигано последното критично ниво на заплаха от тероризъм. Първия път беше предотвратено взривяването на трансатлантически полет през 2006 г., а година по-късно беше предотвратено избухването на коли бомба в столицата Лондон и в Глазгоу. Според шефове по сигурността всяка година се предотвратява поне един мащабен терористичен заговор от 2005 г. насам, когато в Лондон бяха взривени няколко бомби в метрото и в автобус.