ООН осъди с резолюция радикалните ислямисти в Ирак и Сирия

Шестима екстремисти са включени в черния списък на ООН

Съветът за сигурност на ООН единодушно прие резолюция, осъждаща радикалните ислямисти в Ирак и Сирия, както и техните поддръжници, и включи шестима екстремисти в черния списък на ООН, предаде Дойче веле. „Съветът за сигурност изразява готовността си да обмисли включването на лица и групи в черния си списък, както и хора, предоставящи подкрепа” на джихадистката групировка „Ислямска държава”, включително лица, които финансират, въоръжават, планират или вербуват бойци за групировките, се казва в резолюцията, приета от Съвета в петък.

Резолюцията налага санкции на шестима мъже, за които е известно, че са вербували чуждестранни бойци за участие във войната в Сирия и конфликта в Ирак и призовава за незабавното разформироване и разоръжаване на всички свързани с „Ал Кайда” групировки там.
Шестимата са известни джихадисти с връзки с „Ислямска държава” или съперничещата й групировка „Фронт ал Нусра” – двете групировки, отговорни за актове на насилие на територията на Ирак и Сирия.

Съветът за сигурност на ООН заявява, че „осъжда по най-силния възможен начин актовете на тероризъм на „Ислямска държава” и нейната екстремистка идеология, както и сериозните систематични и широкоразпространени нарушения на човешките права и на международното хуманитарно право”.

Резолюцията бе съставена в отговор на настъплението на бойците на „Ислямска държава”, които завзеха контрола върху части на Източна Сирия и Северен и Западен Ирак, подлагайки на брутално насилие цивилните граждани и принуждавайки стотици хиляди хора да напуснат домовете си.

Насилието стана причина за първите въздушни удари на САЩ в Ирак след изтеглянето на американските военнослужещи от страната през 2011 г.