Шофьор вози антики на предната седалка

Голямо количество археологически ценности е иззето от колата


Голямо количество археологически ценности е иззето от служители на ОДМВР- София. На 25 август т.г., на първокласен път 1-8, служители на сектор „Престъпления по пътищата“ към областната дирекция спрели за проверка лек автомобил „Ауди 80“, пътуващ към град Сливница. Докато полицаите преглеждали документите на автомобила и на водача, забелязали на предната дясна седалка на колата плик с четири обвити с тиксо пакета. Шофьорът не могъл да даде смислени обяснения за съдържанието им.

Веднага била уведомена дежурната част на областната дирекция и на място пристигнала оперативна група, която предприела оглед. При отварянето на пакетите станало ясно, че в тях има голямо количество антични предмети: фибули, токи, амулети, апликации, нитове за апликации, върхове от стрели, накити и части от тях, монети и др. Изделията са иззети заедно с автомобила, а 48-годишният водач от Сливница е задържан с полицейска заповед за 24 часа.

По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 278, ал.6 от НК. Работата по документирането му продължава под наблюдението на Софийска окръжна прокуратура.