Митничари сгащиха кола натъпкана с антики (СНИМКИ)

Крими

04-04-2013, 10:29

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Собственикът на произведенията на изкуството се опитал да ги изкара нелегално в Турция

78 картини, статуетки, часовници и други произведения на европейското приложно изкуство и старинни предмети задържаха митническите служители на митнически пункт Малко Търново при пресечен опит да бъдат изнесени контрабандно в Турция.

Контрабандният антиквариат е открит при щателна митническа проверка на кола с варненска регистрация с прикачено ремарке с немски табели.

Зад волана бил 59 -годишен нашенец. С него пътували двама мъже на възраст 37 и 42 години, също българи.

Шофьорът и двамата му спътници са обявили на пункта в Малко Търново, че пренасят само лични вещи и нямат нищо за деклариране. Митническите инспектори обаче селектирали автомобила и ремаркето за проверка.

Униформените се натъкнали общо 78 старинни предмети с видима антикварна и художествена стойност. Открити са 26 оригинални картини в рамки с различни размери, 11 вази, кани и  декоративни чинии от метал и порцелан, 7 настолни, ръчни и джобни часовници, 6 медалиона, пишеща машина марка "Мерцедес", старинна газова лампа и пластики. Според надписите по тях, част от иззетите произведения на изкуството и старинни предмети датират от 16 до 19 век.

Установено е, че контрабандната пратка е на един от пътниците в автомобила – 37- годишния Мустафа Х., български гражданин с адресна регистрация в област Кърджали. Съставен му е акт за нарушение на Закона за митниците.

Контрабандната пратка е иззета с протокол и ще бъде предадена от Митница Бургас за експертиза. След приключване на административно-наказателното производство по случая, произведенията на изкуството се предоставят за фонда на Регионален бургаски музей.

След поредица от аналогични разкрития на бургаските митнически служители, от няколко години насам Историческият музей в Бургас разполага със собствена експозиция "Спасени съкровища", която се състои от стотици произведения на европейското декоративно и приложно изкуство.