Отново ще доказват автентичността на Панагюрското съкровище

Директорът на НИМ е убеден, че съкровището е истинско

Националният исторически музей  (НИМ) се захваща с амбициозната задача да докаже за пореден път автентичността на Панагюрското златно съкровище. Това съобщи на пресконференция директорът на НИМ проф. Божидар Димитров. Целта е чрез химически анализ на всеки елемент от съкровището да се опровергаят окончателно всякакви съмнения за подмяна на златното ни богатство.

Професорът припомни и историята на българската скъпоценност: "Панагюрското златно съкровище е открито случайно през 1949 година и е поместено в Пловдивския исторически музей, където остава до 1974 година. След това е  взето за една изложба в Париж и години наред обикаля света. През 1984 година е наредено в експозицията на НИМ".

За да аргументира ползата от анализа на съкровището, Димитров обясни, че от 1989 година насам периодично се появяват съмнения за  неговата автентичност, въпреки че те не идват от професионалната гилдия. В допълнение историкът  подчерта, че е абсолютно убеден в автентичността на съкровището.

Най-сериозният до този момент химически анализ е извършен през 1996 година. Експертизата този път  ще  бъде направена от частна австрийска фирма, в която обаче работят българи. Резултатите от пробите ще бъдат готови до края на месеца.