Битката за Панагюрското съкровище отива в Страсбург?

Наследниците на откривателите с нови документи в съда

Съдебната сага с Панагюрското златно съкровище може да стигне до Страсбург, пише standartnews.com. Двама от наследниците на неговите откриватели се заканиха да сезират Европейския съд по правата на човека.

Павел Цветанков и Стефка Ангелова са сред десетината роднини на братя Дейкови. През 1949 година те намират златото и го предават на музея в Панагюрище. Цветанков и Ангелова атакуват отказа за регистрация на Панагюрското златно съкровище като частна колекция от страна на министъра на културата.

Според наследниците държавата го е присвоила незаконно. И двамата твърдят, че имотът, на който е намерено съкровището, никога не е одържавяван, никога не е сменял собственика си и до момента е частна собственост. На вчерашните заседания на ВАС и двамата представиха нови документи. Сред тях са справки от поземлените регистри на община Панагюрище с кадастрални карти и скици включително всички данъчни декларации на хората, които са собственици на имота. В края на януари тази година 7-членен състав на ВАС отхвърли жалбата за собственост на Панагюрското съкровище от наследници на неговите откриватели. Делата, които наследниците водят, са общо осем.

 Те имат съмнения, че съкровището е фалшифицирано. Според роднините в началото то е тежало 7,5 кг, а преди една година в НИМ е измерено официално и теглото му вече е е 6,192 кг. Затова роднините на братя Дайкови поискаха Интерпол да разследва автентичността на съкровището.