Вложители в КТБ стягат нов протест

Граждани със средства, замразени в КТБ, организират пореден протест пред сградата на БНБ във вторник

Вложителите обвиниха в бездействие и дискриминация БНБ заради неравното третиране при подкрепата за банките. Гражданите настояват за незабавно отваряне на КТБ и за нейното оздравяване.

Близо 5 хиляди души вече членуват в една от Фейсбук групите, които настояват КТБ да бъде отворена незабавно. Представителите на Инициативния комитет Борис Михайлов и Росен Йорданов заявиха, че финансовата стабилност в страната е в окаяно състояние и бездействието на БНБ спрямо КТБ ще рефлектира върху всички вложители у нас

"Банковата система е тотално застрашена. Много се притесняваме какво се върши зад затворените врати на КТБ. Предполагаме, че след последните действия на експертите вече БНБ се е събудила и ще почне да действа. Много се надяваме на това нещо, но ние няма да престанем да натискаме", каза Михайлов, цитиран от Faktor.bg.

"Банковата система беше здрава и стабилна. Когато отрязаха една от банките, това е четвъртата по големина, какво става. Значи от банкова здрава система ние правим инвалид, само защото някои хора са на почивка сега и не желаят да свършат работа", обясни Йорданов. Протестните действия на вложителите на КТБ се подкрепят от инициативния комитет на Вежди Рашидов и синдикат "Подкрепа".

Вложителите обвиняват в бездействие и дискриминация БНБ, заради неравното третиране при подкрепата за банките:

"БНБ не действа по еднакъв начин към две еднакви банки на пръв поглед. Това са трета и четвърта банка по размер, към едната по един начин, към другата по друг. Каква е гаранцията, че утре към третата, петата или седмата банка няма да се повтори пак по такъв начин? Моите пари са в рамките на гарантираните. Не е това проблемът. Тука проблемът е, че се чувствам българин, горд човек и европеец. Искам да си защитя правата като европейски гражданин", каза Борис Михайлов от организаторите на дискусията.

В петък БНБ след решение на Управителния й съвет реши да разреши частична дейност на КТБ - свързана с погасяването на взети от нея кредити.