Валери Димитров: В КТБ има блокирани средства за лечението на дете в чужбина

В банката има достатъчно средства. Няма да има недостиг на средства във Фонда за гарантиране на влоговете

„Задължително е да се намери решение за КТБ. Още днес би могло да се пусне дъщерната банка на КТБ да работи. Това би довело до известно успокояване на ситуацията”. Това заяви Емил Хърсев, член на експертния консултативен съвет за КТБ, пред Нова телевизия.

Според него има всички основания банката да бъда оздравена и да започне да работи.

„Там има блокирани средства за лечението на едно дете в чужбина”, съобщи проф. Валери Димитров, който също е член на експертния консултативен съвет за КТБ. И според него дъщерната банка може да работи, тъй като тя е поставена под особен надзор заради банката майка.

Според Хърсев Фондът за гарантиране на влоговете ще плати тези пари за лечението на това дете. „Те могат да бъдат изплатени по-рано, но управителният съвет трябва да се вземе решение за това”, заяви финансистът.

„Възможно е да се осигури кредит от друга банка чрез залог и парите за това дете да бъдат намерени”, заяви още Димитров.

„Банката може да бъде оздравена. Могат други банки да станат акционери, както и държавата. Защо това не се прави, не мога да отговоря”, каза Димитров.

Двамата експерти са категорични, че банката трябва да се спаси навременно и това не трябва да се отлага. „Колегите от БНБ се страхуват”, смята Хърсев.

„В банката има достатъчно средства. Няма да има недостиг на средства във Фонда за гарантиране на влоговете. Тази банка може да бъде оздравена и да продължи да работи”, категоричен е Хърсев.