Марк Зукърбърг предизвиква Бил Гейтс да изсипе кофа с лед върху себе си

Причината е едно от най-мащабните предизвикателства в интернет за последните няколко месеца - ALS Ice Bucket Challenge

40-секундно видео публикува в профила си във Фейсбук създателят му Марк Зукърбърг. Във видеото Марк изсипва върху главата си кофа с ледена вода. Преди това той предизвиква три популярни личности да направят същото. Това са главният директор на фейсбук Шерил Сандбърг, председателят на “Майкрософт” Бил Гейтс и съоснователят и главен изпълнителен директор на “Нетфликс” Рийд Хейстингс.

Причината е едно от най-мащабните предизвикателства в интернет за последните няколко месеца - ALS Ice Bucket Challenge. То е в подкрепа на болните от амиотрофична латерална склероза (ALS), по-известна като болест на Лу Гериг. Тя е прогресивна генетична болест на моторните мускули.

Всеки предизвикан трябва до 24 часа също да излее кофа със студена вода върху главата си или да дари 1000 долара на американската ALS асоциация за научни изследвания за откриване на лек срещу болестта. Дори и да си ливне кофата върху главата, всеки на практика дарява парите за каузата. След което трябва сам да отправи предизвикателството към други трима.

Самият Зукърбърг е предизвикан от 55-ия губернатор на Ню Джърси Кристофър Джеймс Кристи. Губернаторът посочва и американския водещ на вечерно предаване по Ен Би Си Джими Фалън. Всъщност за 2 дни Фалън е номиниран 4 пъти - на 12 август от Джъстин Тимбърлейк, а на 13-и - от губернатора, вестник “Дейли Нюз” и собственика на “Ню Йорк джетс” Уди Джонсън.

В края на миналия месец ALS предизвикателството застига и Барак Обама. Президентът на САЩ го отказва и дарява сумата от 1000 долара на ALS асоциацията.