Русия изпрати хуманитарен конвой, Украйна отказва да го пусне на своя територия

280 руски камиона тръгват с помощи, Киев не ги пуска (обзор)

Руски конвой от 280 камиона, пълни с храна, вода и други помощи, потегли в понеделник от Москва за Източна Украйна, съобщи Ройтерс.

Конвоят трябва да достави на жителите в Източна Украйна 2000 тона хуманитарни помощи, събрани от жителите на Москва и региона. Украинските власти обаче заявиха, че няма да позволят на камионите да влязат в нейна територия.

В крайна сметка говорителят на съвета за сигурност и отбрана на Украйна Андрей Лисенко каза, че камионите ще бъдат пропуснати само при положение, че бъдат придружени от служители на Червения кръст.

Еврокомисарят по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи Кристалина Георгиева смята, че помощта от Русия трябва да бъде внимателно проверена, за не послужи за политически цели, съобщи Ройтерс. Според нея пратката е нужно да съответства на принципите за неутралност.

Шефът на НАТО Андерс Фог Расмусен смята, че хуманитарната помощ, изпратена от Русия, е претекст за нахлуване в Източна Украйна. Той е на мнение, че руската армия все още не е изтеглена от границата.

Русия продължава да трупа войска по границата с Украйна, твърди Лисенко. Става въпрос за 45-хилядна армия, включително 160 танка, 192 бойни самолета и 150 ракетни установки.

Междувременно Русия започна учения на въздушнодесантните си войски. В тренировките ще участват около 3000 военни. Те ще се проведат до границата с Украйна, предаде РИА Новости.

Военни учения Русия започна и на Курилските острови в Тихия океан. Очаква се това да не се хареса на Япония, която претендира за архипелага.