Украйна губи 7 млрд. долара заради санкциите

Подготвя пакет от санкции срещу Русия

Украинският премиер Арсений Яценюк заяви, че само за първата година на санкциите срещу Русия, страната му ще загуби 7 млрд. долара, предаде ИТАР-ТАСС. Това, каза той, ще е според "най-лошия сценарий".

Правителството предложи на Съвета за национална сигурност и отбрана да се приемат и санкции за прекратяване на всякакъв транзит по територията на Украйна.

"Украйна ще сложи точка по въпроса за газовата зависимост от Русия, макар че това няма да бъде просто. Нямаме друг изход", заяви пред журналисти Яценюк, подчертавайки, че Киев ще може да разчита на средства от международни институции, включително и от Световната банка.

Премиерът допълни, че кабинетът предлага да бъдат въведени санкции срещу "прекъсването на всякакъв транзит" през украинска територия. "Това засяга както въздушните полети, така и транзита на газ", подчерта той.

Кабинетът предлага списък със 172 физически лица - руски и други граждани и 65 компании - предимно руски, спрямо които Украйна да предприеме санкции.

Те могат да бъдат 26 вида, в това число замразяване на активи, забрана на бизнес действия, забрана за приватизиране на държавни обекти.

Списъкът включва ограничения като замразяване на активи, спиране на предприемаческа дейност, забрана за участие в приватизация, отнемане на лицензи.

Арсений Яценюк съобщи, че съответните препоръки ще бъдат предадени на Съвета за национална сигурност и отбрана. Премиерът очаква идния вторник Върховната Рада да гласува закони за въвеждането на предложените мерки.

Русия пък забрани за една година вноса на плодове, зеленчуци, месо, риба, мляко и млечни продукти от САЩ, ЕС, Австралия, Канада и Норвегия, след като президентът Владимир Путин нареди да се вземат ответни мерки заради санкциите срещу Москва заради кризата в Украйна.