Транспортни работници от цял свят се събират в София

Конгресът на Международната транспортна федерация – за първи път в България

София ще събере над 1700 делегати, участници и гости – представители на транспортни работници от 115 страни от цял свят, съобщиха от Съюза на транспортните синдикати в България(СТСБ). Това се случва по повод провеждането на 43-я конгрес на Международната транспортна федерация (МТФ) под надслов „От глобална криза към глобална справедливост: Транспортните работници отговарят на удара!”, който започва днес 10 в Националния дворец на културата в София. Форумът ще продължи до 16 август.

Конгресът на МТФ се провежда на четири години на различен континент и сега той отново стъпва на европейска земя след Делхи, Индия (1998), Ванкувър, Канада (2002), Дърбан, ЮАР (2006) и Мексико сити, Мексико (2010).

Конгресът на МТФ е най-голямото международно синдикално събитие, състояло се някога у нас, като в защита на природата това ще бъде първият безхартиен конгрес на МТФ, осъществен изцяло в електронен формат чрез конгресни таблети.
Откриването на 43-я конгрес на Международната транспортна федерация ще започне в 15.00 ч. на 10 август 2014 г. (неделя) в Зала 1 на НДК. Конгреса ще открият Пади Кръмлин – президент на МТФ, Стивън Котън – и.д. генерален секретар на МТФ и председателят на СТСБ Екатерина Йорданова.

Събитието ще уважат вицепрезидентът на Република България Маргарита Попова, служебният министър-председател на Република България проф. Георги Близнашки, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, президентът на КНСБ Пламен Димитров, президентът на КТ „Подкрепа” д-р Константин Тренчев и други.
Поради високия международен статут на федерацията като партньор на световно значими институции се очаква на конгреса да присъстват Гай Райдър, който за първи път пристига в

България в качеството си на генерален директор на Международната организация на труда, президентът на Международната конфедерация на профсъюзите Шарън Бъроу, ръководители на Международната организация за гражданска авиация, Международната морска организация и други.