В понеделник подписват 100-милионния транспортен проект

Мисия Варна

05-07-2012, 13:21

Снимка:

АРХИВ © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

Даниел Русинов

Всичко от Автора

Министър Лиляна Павлова пристига специално за парафирането на споразумението по проекта за интегриран градски транспорт

Предварителното споразумение за над 100-милионния проект за интегриран градски транспорт във Варна ще бъде подписано в понеделник.

За това пристига специално министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, съобщи тукашният лидер на ГЕРБ Иван Портних.

Както е известно проектът вече получи одобрението на експертите от Евроейската банка за възстановяване и развитие. След предстоящото му парафиране между общината и държавата предстои документите да бъдат придвижени за окончателно одобрение от Брюксел. То е на 99% гарантирано, заради зелената светлина, която дадоха на проекта консултантите от „Джаспър“ към Европейската банка.

Варна ще получи над 90 милиона лева безвъзмездно от европейските фондове. Собственото финансиране от страна на общината е над 12 милиона. С тези пари ще бъдат изградени една скоростна автобусна лента през целия град и две бързи ленти. Ще бъдат купени нови автобуси по евростандарти и ще се въведе изцяло автоматизирана система за продажба на билети.

Ще има нови спирки и електронни информационни табла както по спирките така и в рейсовете. Те ще указват графика на автобусите, разстоянието на което се намират, точното оставащо време до пристнигането им на дадена спирка и т.н. Ще бъдат изградени и десетки километри велоалеи, които ще свързват различните части на града.

На днешната сесия на местния парламент пък беше одобрено предварителното споразумение за кредит от 8 милиона евро, който общината ще вземе от Европейската банка. С тези пари ще бъде подсигурено собственото финансиране по проекта за интегриран градски транспорт.