Обама утвърди допълнителната помощ за израелската ПРО

По-рано САЩ отделиха 176 милиона долара за подкрепа на израелската ПРО през 2015

Американският президент Барак Обама подписа закона, по силата на който ще бъдат отделени допълнително 225 милиона долара за подпомагане на израелската противоракетна отбрана „Железен купол", предадоха информационните агенции.

Законът беше приет от конгреса през миналата седмица като извънредна точка в програмата му.

„Тези средства ще помогнат на Израел да поддържа производството на компоненти за „Железен купол",  както и да разполага с  достатъчни запаси от прехващащи ракети и оборудване." - заяви прессекретарят на Белия  дом Джош Ърнест.

По-рано САЩ отделиха 176 милиона долара за подкрепа на израелската ПРО през 2015 финансова година. Конгресът отпусна  още 175 милиона за производството на компоненти за „Железен купол". Средствата бяха гласувани с подкрепата и на демократите, и на републиканците.

„От самото начало на конфликта САЩ заявиха, че нито една страна няма да търпи ракетни атаки срещу своите граждани. САЩ подкрепят правото на Израел да се защити от подобни атааки. Ние също призоваваме израелските власти да вземат всички възможни мерки1 за да предотвратят смъртта на палестинци от гражданското население в Газа." - заяви Ърнест.