Вестниците в понеделник, 28 юли

Борисов дава Бареков на прокурор


"Монитор"
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов реши да сезира главния прокурор Сотир Цацаров за отправени от Николай Бареков клеветнически твърдения по негов адрес.
Повод за това станаха вчерашните изявления на председателя на ББЦ, в които той обвини експремиера, че е 30-годишен проект на ДС и е прочиствал досиета в МВР.
В писмото си до Цацаров, разпратено от ГЕРБ до медиите, експремиерът настоява, във връзка с петте дела за клевети и обиди, които води срещу Бареков, обвинител N1 незабавно да провери всички негови твърдения, които категорично не отговаряли на истината. Борисов иска също така проверката да обхване и архивите на МВР, НРС и ДС.
Освен това лидерът на ГЕРБ приканва обвинител N1 да изпрати представител на прокуратурата, който да се включи в образуваните вече дела от частен характер срещу Бареков, с оглед на засягането на важни обществено-политически и икономически отношения.
Борисов настоява и за проверка с оглед на съмненията му за подготовка на умишлено фалшифицирани компромати с цел публичното му дискредитиране.
Борисов сезира Цацаров за твърденията на Бареков.


Борисов сезира Цацаров за твърденията на Бареков
"Дума"
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изпрати писмо до главния прокурор Сотир Цацаров във връзка с отправените вчера твърдения от Николай Бареков, според които Борисов бил свързан с Държавна сигурност и други служби. "Готвен е повече от 30 години да заеме важни постове в държавата и да изпълни определена мисия. Имам документи за това, ще ги дам на съда, но в цялата работа са замесени и други ключови фигури на прехода, затова ще ги дам и на прокуратурата", заяви Бареков.

Миков нави часовника на БСП
"Стандарт"
Часовник на промяната в БСП нави новият лидер Михаил Миков. Той оглави партията с 377 гласа след балотаж. Втори остана Драгомир Стойнев с 333 бюлетини.
Уникалният ръчен часовник е подарен от ветеран социалист преди години на Сергей Станишев, за да му напомня завета на Левски: "Времето е в нас и ние сме във времето". Ще пазя реликвата и повелята, ще държа БСП винаги в крак с времето, обеща новият лидер. Той спази традицията и "откупи" часовника с метално левче.
Благодаря ви, ще работя за единството на БСП, заяви още Миков. Той обеща на социалистите да извоюва на следващите избори резултат, достоен за една 120-годишна партия.


Още 14 задържани в Слънчев бряг
"24 Часа"
При поредната специализирана полицейска операция, проведена в Слънчев бряг, са задържани 14 души, съобщиха от полицията.
Шест от тях са задържани за притежаване и разпространяване на наркотични вещества, четири - проституиращи, трима - упражняващи уличен чейндж, и извършител на кражби на лично имущество.
В хода на акцията са проверени 320 души. Сред тях един, обявен за издирване по Шенгенската информационна система и един за общодържавно издирване.


Центърът на „Лозенец" става зелена зона
"Монитор"
Централната част на столичния район „Лозенец" да стане зелена зона за паркиране на автомобилите. Такова предложение е внесъл в Столичния общински съвет районният кмет Любомир Дреков. Това е станало след проведена информационна кампания сред жителите на „Лозенец", след като местните са се оплакали от хаоса по улиците пред жилищата им заради хиляди паркирани около границата на зелената зона коли.


Вкарват дюните в специални карти
"Монитор"
До края на годината трябва да са готови специализираните карти на черноморското крайбрежие, в които ще бъдат отбелязани всички защитени зони с лагуните, лиманите, езерата, дюните. Това включват плановете на Агенцията по геодезия, картография и кадастър.
„В районите, където има изработена кадастрална карта, това ще стане по-бързо”, съобщи за „Монитор” изпълнителният директор на агенцията инж. Валентин Йовев. „Вече се работи по изработването на специализираните карти. Ще има пълно покритие с кадастрална карта до другото лято и на най-забутаното местенце край морето. Фирмите са поели сроковете. В противен случай са предвидени огромни неустойки. Има 5 години гаранция за качеството. Грешките, допуснати по вина на изпълнителя, се поправят за негова сметка”, поясни той.
По думите му агенцията следва инвеститорския интерес и към тези райони се насочват усилията за създаване на кадастрални карти, което прави по-сигурен и пазара на имоти. „Ползите от кадастъра не са преки, въпреки че нашите приходи са добри”, смята Йовев. „Подобрява се сигурността на ипотеките”, добави той.


Затлъстелите служители са по-непродуктивни
"Новинар"
Хората, които страдат от затлъстяване, са по-малко продуктивни на работното място и са по-склонни към нараняване, показва ново изследване. Затлъстелите хора може би се нуждаят от по-дълги почивки, за да се възстановят от работния процес, смятат учените. Изследването е съсредоточено върху това как хора с различно тегло изпълняват дадени задачи на работното място.
Изследването, проведено в Университета в Бъфало, САЩ, проследява издръжливостта на 32 души, разделени в 4 категории: незатлъстели младежи, затлъстели младежи, незатлъстели възрастни и затлъстели възрастни. Всеки участник е изпълнил по 3 задачи, в които се използвал различни способности: хващане с ръка, вдигане от рамото, сглобяване. Всяка задача съдържа периоди на работа и на покой. Нивото на активност на задачите е подобно на темповете на производство. По време на задачите затлъстелите жени са се представили значително по-зле.
"Нашите открития показват, че в групата на затлъстелите се отчита средно 40% по-кратка издръжливост. Има големи различия в захващането с ръка и сглобяването", казва д-р Лора Кавуото, един от специалистите в изследването.
Затлъстяването е свързано с намаляване на кръвния поток, което намалява количеството на кислород и източниците на енергия. При изпълнение на поставените задачи мускулните влакна се уморяват по-бързо.
"Служителите, които са затлъстели, вероятно се нуждаят от по-дълги почивки, за да се възстановят до първоначалното състояние на мускулната си функция. Това ги прави по-малко продуктивни", казва д-р Кавуото.


Сметната палата: България може да остане бедна и след 2020 г.
"Преса"
В критичен одитен доклад Сметната палата критикува работата на правителствата на Борисов и Орешарски при подготовката на споразумението с ЕС за следващия програмен период до 2020 г. и предупреждава, че ако не се прецизират целите ни и начинът, по който искаме да ги постигнем, може да не отчетем напредък и след 7 години.
„Разпиляването на усилия и средства с обхващане на всичките възможни тематични цели ограничава вероятността за постигането на икономическо, социално и териториално сближаване на България до средните показатели в ЕС и след 2020 г.“, пише в документа, обявен на сайта на одитната институция. Докладът обхваща периода от началото на 2012 до 30 септември 2013 г. Така са включени четири месеца и от мандата на правителството в оставка. Споразумението беше преправено по-късно и пратено в Брюксел на 2 април 2014-а, но на 6 юни отново ни го върнаха със забележки от ЕК.
Сметната палата критикува подхода при подготовката на договора, с който ще харчим европарите през следващите 7 години. Тя не е доволна, че не са отчетени грешките и слабостите на усвояването на европарите през този програмен период. Имало опасност да се повторят и през следващите години.