Вестниците във вторник, 22 юли

Орешарски с оставка в сряда, гласуват я в четвъртък


"24 Часа"
Пламен Орешарски ще подаде оставката на своето правителство в сряда, довери достоверен източник от ДПС.
Премиерът ще я обяви след последното заседание на своя кабинет. Източници от парламента допускат, че депутатите няма да дебатират оставката, а направо ще я гласуват в четвъртък.
Вече е дадена позивна към министерствата да се готвят за оттегляне от властта преди края на седмицата.


"Сова Харис": При избори сега ГЕРБ получава 23%, БСП - 15%
"Дума"
Ако изборите бяха днес, ГЕРБ щеше да получи 23%, а БСП - 15,2%, сочи проучване на Сова Харис. На трето място се нарежда ДПС с 8%, следвани от коалицията ББЦ-ВМРО-Гергьовден с 5,9% и Реформаторският блок с 4%. АБВ се ползва с  подкрепата на 2,7%. "За АБВ трябва да се отбележи, че се намират на ръба за преодоляването на 4-процентната бариера. По същество това разпределение на нагласите в значителна степен повтаря разпределението от изборите за Европейски парламент през май тази година", анализират социолози от агенцията.


Игра на тронове за Позитано
"Стандарт"
"Единственото невeроятно събитие на конгреса е да изберем Бойко Борисов за лидер на БСП. Всички останали сценарии са възможни". Това коментира пред "Стандарт" високопоставен източник от "Позитано" 20. Броени дни преди най-висшия форум на социалистите интригата около битката за председателския пост се завъртя на пълни обороти. От два дни в мача се върна и заявилият, че се оттегля Сергей Станишев, който получи номинация от великотърновската организация. Това накара вещи в делата на БСП анализатори като Юрий Асланов да допуснат, че на конгреса може да бъде извършен изненадващ обратен завой и Станишев да се върне на бял кон.
Официално досега общинските конференции на червените са издигнали петнадесетина кандидатури, от които с най-големите шансове за класиране на балотаж са Драгомир Стойнев, Михаил Миков, Янаки Стоилов, Мая Манолова и Корнелия Нинова. Между тях ще имат възможност да избират около 800 делегати (ако се приспаднат от състава отлелите се към АБВ).


Партии купуват имейли на кило
"Стандарт"
Продават 2,2 млн. е-адреса за двеста лева.
Партии купуват на кило имейлите на милиони българи, за да ги агитират. Интересът към личните електронни пощи расте с наближаването на вота на 5 октомври. Скача и броят на търговците на е-адреси. 25-годишният Галин Русев от Добрич предлага в нета 2,2 млн. имейла на български потребители срещу 200 лв. За 50 лева повече пакетът включва още 600 хиляди адреса. "Събирам данните от мрежата, това са публични имейли в обяви, от различни послания в нета", обясни пред "Стандарт" Русев. Той призна, че печели около 500 лв. на месец от този бизнес. Към офертата му проявяват интерес и компании, които търсят директна реклама.
Според МВР хора като Галин Русев не нарушават закона. "Подобна търговия ще е престъпление само ако личните данни са откраднати", обясниха от отдела за компютърни престъпления във вътрешното ведомство.


Съдят Сидеров за хулиганство след вота
"Монитор"
Лидерът на „Атака" Волен Сидеров ще се изправи пред съда по делото за хулиганство срещу него заради скандалите на летище Варна след парламентарните избори наесен. Вчера СГС отложи началото на процеса за 15 октомври, тъй като Сидеров не бе получил препис от обвинителния акт в установения от закона 7-дневен срок, а основният свидетел - полицаят Костадин Колев, не бе редовно призован.
Сидеров не се яви вчера в съда, дойдоха само адвокатите му Явор Нотев и Петър Петров. В СГС е пристигнала вербална нота от френското посолство у нас, че аташето Стефани дьо Мортие има съдебен имунитет и френските власти не предвиждат тя да се яви на разпит пред нашия съд.


Опасните луди в регистър преди изборите
"Труд"
Листата ще попълват лекарите, а справки от нея ще получават органи и институции.
Психоболните, които са опасни за себе си и за околните, ще бъдат вписани в регистър. Това предвижда проектонаредба на здравното министерство, която ще влезе в сила до дни, потвърдиха вчера за "Труд" от ведомството. Това значи, че листата, за която се говори повече от 4 години, ще започне да се съставя преди парламентарните избори.
"Идеята е регистърът да се ползва не само от държавните институции и служби, но да се обърне по-голямо внимание и адекватни грижи на тези пациенти. А така ще намалеят и трагичните инциденти", заяви проф. Вихра Миланова, национален консултант по психиатрия. Водещата специалистка е участвала в работната група, изработила проектонаредбата.
Листата ще попълват лекарите, а справки от нея ще получават органи и институции, които наемат кандидати за работа с общоопасни средства. Това ще става след писмено заявление до здравния министър.


Морската сол помага при много болести
"Новинар"
Морската сол е полезна и за дихателната система, а минералите и структурните частици на водораслите, които се съдържат в морската вода, помагат за възстановяването на лигавицата. Солта е добър източник на калий, който улеснява функционирането на мускулните влакна.
Морската сол помага и за прочистването на кръвта. Съдържа голямо количество витамин С, който действа като антиоксидант и унищожава свободните радикали. Баните с морска сол стимулират отделянето на излишната вода от кожата и съединителната тъкан. Така се предотвратява натрупването на излишни течности, с което кожата става по-стегната, млада и здрава. Тя е много подходяща като естествен ексфолиант за кожа, тъй като нейната текстура помага при отстраняването на слоя мъртви клетки от кожата.


Искаш безплатни илачи, плащаш 2 лв. за рецептата
"Монитор"
Таксата била срещу презапасяването с хапчета.
Нов трик за пълнене на здравната каса с пари от болните пробва Минис­терството на здравеопазването. Това става ясно от проект на концепция за лекарствената политика, който е качен на сайта на ведомството за обществено обсъждане. Ако искаш чрез НЗОК да си вземеш безплатно лекарство или с намаление за домашно лечение, ще трябва да си плащаш таксата за обработка на рецептата при аптекаря, предвижда проектът.
Сега тя също се плаща, но от касата. За прочитането на всяка една рецепта и подпечатването на необходимия отрязък, сканирането на реимбурсирания медикамент в системата и описване на отпускането му в рецептурната книжка на хронично болния НЗОК брои на аптеката по 2 лева. Концепцията, която е подписана от сегашния здравен министър д-р Таня Анд­реева, предвижда въпросната сума да не е закована, а да варира всяка година според определен процент от минималната работна заплата - така, както се изчислява потребителската такса при джипито.


Над 2.5 млн. гърци са с просрочени дългове
"Сега"
Над 2.5 млн. гърци са с просрочени дългове
Работници в магазини протестираха по-рано този месец против разрешението на правителството магазините в Гърция да работят и в неделя. Доходите на 75% от наемните работници в Гърция са намалели през последната година.
Задълженията, които не се погасяват навреме, възлизат на 67.25 млрд. евро
Над два милиона и половина гърци са с просрочени дългове, като общата сума на непогасяваните навреме задължения възлизат на 67.25 млрд. евро, съобщават местните медии. Според в. "Етнос" неплатените дългове към държавата растат ежемесечно, при това с изключително бързи темпове. Непрекъснатото увеличаване на данъците, драстичните съкращения на заплати и пенсии, безработицата и закриването на фирми в последните четири години са довели милиони домакинства и предприятия до икономическа безизходица. Това са и причините те да не могат да си плащат навреме задълженията, както и да търсят начини да погасяват дълговете си на месечни вноски, коментира изданието.