"Светът на Мария" отвори първото в България защитено кафене

Хората с интелектуални затруднения с ново място за изява

Хората с интелектуални затруднения в България са сред най-дискриминираните и изолирани групи. Те често прекарват дните си сами или затворени в тесния семеен кръг, без смислени занимания, пълноценни социални контакти или възможности за избор и развитие на потенциала си. Независимо от степента на интелектуално затруднение обикновено повечето от тях не работят. Извън пазара на труда често остават и членове на семейството им, които са поели грижата за тях.

Лицата с интелектуални затруднения в България са общо 46 313. От тях младите хора на възраст от 16 до 39 години с лека степен на интелектуално затруднение са приблизително 5 000. Около 20 % от тях, или 1 000 души, живеят на територията на Столична община.

Същевременно в София към настоящия момент има един общински дневен център за хора с умствено изоставане с капацитет 60 души и един финансиран от неправителствена организация с капацитет от 17-20 места.

Фондация “Светът на Мария” е създадена от семейството на Мария, млада жена с интелектуални затруднения, с цел подобряване качеството на живот на хората с интелектуални затруднения и техните семейства, както и подпомагане на тяхната реализация чрез осигуряване на достъп до качествени услуги, развиващо обучение и подходяща трудова заетост. Фондацията изпълнява проекти на Оперативна програма “Човешки ресурси” на Европейския социален фонд, проект на Столична община по Програма „Европа“, Комуникационна кампания за набиране на средства, финансирана от Български дарителски форум.

Сред текущите проекти на фондацията са Дневен център за обучение в трудови умения за хора с интелектуални затруднения, Защитено кафене, Програма за работодатели, Училище за родители, Програма за мобилност.

Дневният център беше официално открит на  16 юли 2013 г. Там младите хора с интелектуални затруднения ще имат възможност да придобият трудови навици и да развият умения, необходими за справяне с ежедневието – пазаруване, готвене, сервиране и почистване, ориентиране в града и ползване на обществения транспорт, планиране и управление на личните разходи. Центърът се намира в София, кв. „Гоце Делчев“, ул. „Риккардо Ваккарини“ 8, тел:  +359 2 808171

Можете да се включите към каузата на Фондация “Светът на Мария“ с дарителски SMS с текст DMS SVETOVE на 17777.