КТБ няма да отвори на 21 юли

Специалният надзор на банката е 3 месеца


Корпоративна търговска банка (КТБ) няма да отвори на 21 юли, става ясно от съобщение на БНБ. От Централната банка продължават специалния надзор на КТБ. Срокът ще е три месеца.
В съобщението от БНБ посочват, че след постигнатия консенсус на срещата в понеделник при президента, в която участваха представители на основните парламентарни политически сили, правителството и БНБ, банката предприема действия в две насоки. БНБ вече е осъществила контакт с Изпълнителния съвет на Европейската централна банка като част от подготовката на разговор между държавния глава и президента на Европейската Централна банка за започването на процедура за кандидатстване на България за членство в единния надзорен механизъм на Европейския съюз.

БНБ е започнала и разговори с председателя на Европейския банков орган Андрея Енрия за иницииране на преглед на качеството, капацитета, практиките и процедурите на управление "Банков надзор" в БНБ. Когато това се случи, резултатите ще бъдат публично оповестени.
Поради липса на съгласие относно предложения от Централната банка и правителството законодателен подход, обсъден преди това с експерти на основните парламентарни политически сили, за намиране разрешение на проблемите в банковата група КТБ и за фирмите и гражданите, които имат депозити в нея над 196 хил. лева, БНБ продължава работа по процедурата на специален надзор.

Съгласно сега действащата законова база максималният срок на специалния надзор е до 6 месеца, но в конкретния случай БНБ е наложила срок от 3 месеца.
При продължаване на политическите консултации за търсене на консенсус относно цялостното решаване на казуса КТБ за защита на интересите на депозантите с влогове и над 196 хил. лева и при постигането на такъв консенсус, Централната банка е готова да предостави своя експертен потенциал в изпълнение на такова решение.