Ердоган пак не бил разбран правилно

Страните на Балканите не трябвало да се чувстват застрашени от Турция

Турският посланик в Босна и Херцеговина Джихад Ергинай заяви, че думите на турския премиер Реджеп Ердоган, който през последните дни се тиражират в босненки сайтове, не отразяват истината, пише "Преса".

Ергинай подчерта, че Турция би искала да види стабилна, процъфтяваща и мирна Босна и Херцеговина и че всички действия на страната са в тази посока. Ергинай се противопостави на всякакви изказвания, които провокират разделение и призова за отговорно и сериозно отношение тези, които са разпространили твърденията. Той посочи, че двустранните отношение между Турция и Босна и Херцеговина са изключително добри и че ще работи за развиването им.

Изявлението на посланик Ергинай е породено от изказването на турския премиер Реджеп Ердоган по адрес на Босна и Херцеговина, разпространено от босненския вестник "Вечерни лист".

"Всеки един, който по един или друг начин се опита да засегне бошняците, трябва да знае, че срещу себе си ще има 100 милиона турци. Поради тази причина никой не трябва да се учудва от акостирането на турски военни кораби в пристанището Неум /в Босна и Херцеговина/. Тези кораби символизират подкрепата за териториалната цялост и суверенитет на Босна и Херцеговина. Заклевам се в името на Аллах, докато аз съм жив, ако някой си позволи да докосне бошняците срещу себе си ще има сто милиона турци", казва Ердоган в новината, разпространена от вестника.

След публикуването й сръбските лидери в Босна и Херцеговина и лично президентът на Република Сръбска Милорад Додик остро осъдиха поведението на турския премиер.

Вучич днес извика на спешни консултации в Белград Милорад Додик.