Ердоган: "Къде отиваш, израелско семе?"

Броят на загиналите в Сома може да нарасне на 302-ма, след като 18 миньори още са под земята

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган е обвинен в антисемитизъм, след като в сряда, по време на протестите в района на въгледобивната мина в Сома, е отправил антисемитска обида и е извършил посегателство срещу един от демонстрантите. Това съобщава "Фокус", цитирайки АФП.

"Къде отиваш, израелско семе?", е заснет да казва Ердоган на вратата на магазин в Сома. След това той е протегнал ръце към човека, към когото е насочена обидата. Свидетели твърдят, че тогава е ударил въпросния демонстрант.

Видеото с тези кадри се разпространява в интернет и вече е публикувано в сайтовете на няколко опозиционни вестника. Все пак в него не става ясно дали наистина е посегнал на протестиращия, тъй като междувременно премиерът е бил обграден от много охранители.

Днес говорителят на управляващата партия опроверга информацията за нападението, като все пак не отговори на уточняващите въпроси на журналистите.

Протестът в Сома изразява недоволството и печала на хиляди турци, след като във вторник взрив в мината отне живота на 284 души. Очаква се обаче броят на обявените за загинали да нарасне на 301 или 302-ма души, след като министърът на енергетиката на Турция, Танер Йълдъз, намекна, че миньорите, които все още не са открити, вероятно са мъртви.

На четвъртия ден от срутването 18 миньори все още остават под земята, а съдбата им засега е неизвестна.

Междувременно стана ясно, че турската полиция е използвала сълзотворен газ, гумени куршуми и водни оръдия срещу близо 10 хиляди души, протестиращи в района на въгледобивната мина в Сома.

Преди силовата намеса демонстрантите в града са отказали да се разпръснат, въпреки призивите на полицията. Те са крещели "Оставка за правителството" и "Сома, не заспивай, не забравяй своите миньори". В отговор на полицейските действия демонстрантите са започнали да хвърлят камъни по силите на реда. Най-малко петима души, от които двама полицаи, са били ранени.