Меркел и Путин проведоха разговор на тема "Украйна"

Стигнали са до съгласие, че обстановката може да се влоши

Руският президент Владимир Путин и германският канцлер Ангела Меркел по време на техния разговор са се съгласили, че ситуацията в Украйна има тенденция да деградира, съобщи прессекретарят на държавния глава на Руската федерация Дмитрий Песков.

"Путин и Меркел проведоха много задълбочен конструктивен диалог, по време на който бяха обсъдени по-подробно възможните варианти за разрешаване на ситуацията в Украйна. Двамата лидери се съгласиха, че за съжаление ситуацията е с тенденция да се влоши", каза Песков.

Той пропусна да заяви пред журналист, че разговорите между Путин и Меркел, които са продължи около час и четвърт, са били напълно посветена на ситуацията в Украйна.

Путин също така изрази дълбока загриженост относно настъпателните действия от страна на украинските въоръжени сили и подчерта тяхната неприемливост.

Двамата лидери отбелязаха необходимостта от скорошно възобновяване на контактната група за Украйна, по възможност във формата на видеоконференция.

Путин и Меркел са обсъдили възможностите за спиране на огъня и размяна на пленници. Песков уточни, че газовата криза не е била повдигната по време на срещата.