Алла Пугачова с гневно обръщение към Путин

Руската поп-икона написа гневно писмо до президента Владимир Путин с призив да обърне внимание на ситуацията, в която е поставен руският музикант, певец и композитор Андрей Макаревич, лидер на извесната група "Машина времени".

Според Пугачова, Макаревич има пълното право да изкаже публично мнението си по повод събията в Украйна и не е редно да му бъдат отнемани заслужените награди, получени за творчество.

Обръщението на Алла Пугачова към Путин подкрепиха и други публични личности като Лия Ахеджакова, Анна Терешкова, Ирина Прохорова.

В писмото Алла сравнява случващото се с Андрей Макаревич с натиска, на който е подложен от властите писателят Борис Пастернак през 1958, за да откаже присъдената му Нобелова награда за литература. Според Пугачова, Макаревич се е оказал и в същото положение както Андрей Сахаров - учен, арестуван за протестите му против въвеждането на съветски войски в Афганистан през 1979 и по-късно заточен в Горки.

В обръщението си към държавния глава Алла, която и е супруга на шоумена Максим Галкин, напомня, че политиката и творчеството не трябва да се смесват, още повече да се отнемат награди за изказване на лична позиция, дори и тя да противоречи на общественото мнение. Пугачова подчертава, че Макаревич е получил наградите за творчеството си, а не за политическата си активност.

Позицията на Андрей Макаревич по повод ситуацията в Украйна и присъединяването на Крим към Русия предизвика широк обществен дебат в руското и украинското общество. В интернет бяха публикувани петиция и открито писмо до президента на Русия Владимир Путин с молба Макаревич да бъде лишен от орден "За заслуги пред Отечеството".

Петицията, събрала десетки хиляди подписа, бе определена от колеги на Макаревич като "мерзка кампания" за уронване на авторитета на музиканта. Скандалът стана повод за поредица от обръщения на ивестни личности към президента Путин да бъде прекратена незабавно кампанията на жълтата преса. "Стремежът на политиците и медиите да вдигнат рейтинга си, използвайки скандал около името на известен и уважаван творец е жалко", категорични са защитниците на свободата на словото.