Протестираха и лекари от Добрич

Повече от 20 лекари излязоха в 12.00 часа на протест пред входа на Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич в подкрепа на своите колеги от цялата страна и техните искания.

Медиците се обединиха около идеята, че е абсолютно наложително да бъдат осигурени достатъчно средства за здравеопазването, за да бъде достойно заплатен трудът на лекарите.

Освен това е изключително важно да бъде осигурено финансиране и за нова апаратура и оборудване, които са скъпи и се закупуват на цените на световния пазар, а повечето български болници от 20-30 години не са обновявани основно.

Лекарите се оплакаха и от недостиг на кадри и невъзможността да бъдат привличани или задържани задълго на работа млади специалисти поради ниското заплащане.

 „Какво може да се каже, то толкова много неща се изказаха в медиите. Истината е, че няма средства, с които да работим нормално. И не е удачно само ние да сме тука. Аз винаги приканвам и пациентите, и пациентските организации, защото всички сме потърпевши от тази реформа”, заяви пред медиците Председателят на РК на БЛС в Добрич д-р Галя Василева. „Реформата рефлектира върху нас, ние сме по-емоционални, защото ние се сблъскваме с вас, които сте в правото си да искате европейско здравеопазване, което ние с тези малко средства аз се радвам ние успяваме да осигурим. Винаги съм казвала, че колегите са ниво независимо от това с какви средства разполагат и как работят”, допълни д-р Василева.

Можете да видите снимки от протеста тук.