50 медици излязоха на протест пред Александровска болница

Символично изразиха недоволството си от орязването на парите за болниците

Около петдесетина медици се събраха в 12 часа на протест пред сградата на Александровска болница, съобщи Дарик.
Лекари от университетски и общински болници в страната излязоха по обяд пред лечебните заведения за 30 минути, за да поискат възможно по-бърза актуализация на парите за здраве.
Медиците символично изразиха недоволството си от орязването на парите за болниците, в които работят.
Изпълнителният директор на столичната болница „Св. Анна" Димитър Димитров съобщи, че служителите в лечебното заведение дават срок до средата на месеца предложението за актуализация на бюджета на Здравната каса да се внесе в Народното събрание. В противен случай още на 16-и юли лекарите щели да подадат заявления за освобождаване от работа.
„Медицинският и немедицинският персонал на УМБАЛ „Света Анна" ни връчиха една декларация, която е чрез изпълнителния директор на лечебното заведение до министър-председателя на България, до министъра на здравеопазването, до Надзорния съвет на НЗОК и до управителя на Здравната каса. В декларацията се говори за дефицита от 330 милиона лева. Посочва се, че на лечебните заведения се плаща до 65% към момента", обясни Димитров.
„Ако до 15 юли предложението за актуализация на бюджета на НЗОК не се внесено в Народното събрание, лекарите посочват, че на следващия ден ще подадат заявление за освобождаване от работа. Аз ги попитах - защо ще си подават оставките? Те ми отговориха, че няма как да работят като няма средства. Не желаем да чуваме, че ние сме виновни като лекари, като сестри, ще се актуализира, няма да се актуализира бюджета. Хората вече са вбесени от това", допълни д-р Димитър Димитров.
Протестът е еднократен. Идеята за недоволството се роди вчера по обед, часове по-късно стана ясно, че предложението за актуализация на бюджета на Здравна каса е внесено в МС, но медиците не се отказаха от намерението си да протестират.
По време на протеста Александровска болница продължи да обслужва пациенти.