Трима лекари се появиха на протеста в Стара Загора, двадесет - в Казанлък

Ако наесен няма заплати, всички лекари ще излязат, коментираха протестиращите

Трима лекари излязоха на протест в Стара Загора.В 12.30 - предварително обявеният час, на северния вход на МБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович Университетска“ пристигнаха единствено д-р Живко Желязков, член на УС на БЛС, д-р Георги Бакоев, председател на регионалната колегия на БЛС и д-р Пламен Драганов, началник на Очното отделение и член на УС на регионалната колегия на БЛС.
"Идеята за протеста не е възникнала тук, но ние я подкрепяме. Решението бе взето вчера по време на среща на директорите на университетските, областните и общинските болници в страната, проведена в София", заяви д-р Желязков.
"Учуден съм от отношението на обществото към този проблем. Ако не бъде направена актуализация на бюджета на НЗОК ще има липса на медикаменти, храна, осветление. Заради факта, че този въпрос се политизира, ще плащат пациентите", коментира д-р Бакоев пред медиите, дошли да отразят протеста. Апатията е един от проблемите в нашето съсловие, но до 2 месеца, ако сега не се вземат мерки за актуализацията на бюджета, прогнозата ще бъде много тежка и нещата наистина могат да излязат извън контрол. Тогава ако няма заплати, средства за медикаменти и храна за болните проблемът ще ескалира и всички колеги ще излязат на протест. Проблемът не е само за болницата, той е и за пациентите, и за цялото общество, допълни д-р Желязков.

Близо 20 лекари и медицински сестри от казанлъшката многопрофилна болница се включиха в националния протест на лечебните заведения. „Тези бюджети, които ще получим са убийствени. Средствата за здраве са малко и се разпределят по неподходящ начин. От нас се изисква да правим всичко при минимално заплащане. Голям е дефицитът в болничното здравеопазване. Недостигът в бюджета бе предизвестен”, каза управителят на казанлъшкото здравно заведение д-р Кети Маналова . „Ние работим денонощно отговорно и такъв допълнителен стрес и напрежение не е от полза за никого. Пътищата са два – да се обезвериш просто или да затвориш вратата на тази държава. Затова и има голям дефицит на кадри в здравеопазването ”, каза още Маналова. Тя поясни, че това което се случва в момента, вече се е случвало преди две години. Тогава дали да работят здравните заведения, управителите са решили сами.