Общинските болници затварят в края на август

Не е ясно дали Здравната каса ще им изплати вече извършените дейности, лекарите настояват за рестарт на системата

В края на август общинските болници ще трябва да затворят. Тази прогноза бе направена от Управителния съвет на общинските болнични заведения на извънредно заседание, проведено в Казанлък.

 „Болниците евентуално могат да работят до края на август. Ситуацията сега е такава, че нямаме отпуснат бюджет, работим над лимитно, като не е ясно дали ще ни платят. Решихме да излезем със единно становище и да уведомим нашите принципали Общинските съвети и Сдружението на общините в България.  Проблемът не е от сега,  той постоянно ескалира“- каза председателят на сдружението,  д-р Неделчо Тотев, директор на МБАЛ в Чирпан. Д-р Тотев заяви, че има подписано споразумение със Здравната каса, но на над 40% от средствата за извършените дейности в болниците няма да бъдат изплатени по силата на въпросния документ. 

 „Очевидно е и никой не го крие, че е налице сериозен дефицит в Здравната каса, който приближава 500 млн. лева. Касата започна работа с предварително заложен дефицит.“ -допълни д-р Атанас Атанасов, директор на МБАЛ в Нови Пазар.

Директорът на казанлъшката болница д-р Кети Маналова бе категорична, че трябва да се преразгледат медицинските стандарти, защото изискванията са огромни, а не отговарят на финансирането. Тя изрази и своето притеснение, че ако болниците спрат работа, това означава, че спират и спешните центрове, тъй като те са им основни консултанти.

От Сдружението на общинските болници са готови да предложат изцяло нов модел на здравеопазването, защото сегашните постоянни промени е видимо, че не дават добър резултат.

 Д-р Тотев подчерта още, че дълго трупаното напрежение в здравеопазването, вследствие на десетгодишните непрекъснати реформи без резултат, може да бъде туширано единствено чрез рестартиране на системата в тази сфера.