Лекарите излизат на предупредителен протест

Българският лекарски съюз постави ултиматум на управляващите до вторник да решат въпроса с актуализацията на бюджета на Здравната каса

Искането за актуализация на бюджета на Националната здравна каса е внесено в Министерския съвет, придружено от финансова обосновка, съобщиха от здравното министерство.

Българският лекарски съюз постави ултиматум на управляващите до вторник да решат въпроса с актуализацията на бюджета на Здравната каса. В противен случай всички болници в страната може да преустановят своята дейност. Днес лекарите ще протестират предупредително, стана ясно след срещата на представители на Българския лекарски съюз, директори на болници и  депутати от ГЕРБ.

Допълнителните пари за здраве могат да дойдат от разходната част, която е за растеж на регионите, в която според ГЕРБ имало 500 милиона лева. Депутатът Десислава Атанасова уточни, че би следвало да има около 480 милиона налични.

От болниците настояват за бърза актуализация на бюджета. Председателят на БЛС Цветан Райчинов коментира за БНР, че ако не бъде внесено предложението това ще означа, че се протака и шикалкави. "След вторник ще призовем колегите си просто да окачат престилките на стената и да излязат навън от лечебните заведения и да спрат да работят, за да не ги убият после хората с камъни, че отказват медицинска помощ. Те практически няма да могат да я оказват."

Според генерал Стоян Тонев коментира, в момента слагат запор на сметките на повече от 60 процента от болниците фирмите за лекарства, храни, ток и вода.
"Ние трябва да правим кризисна стратегия за оцеляване. Как ще приемат пациентите, които са скъпоструващи?"

Директорът на болница "Света Анна" Димитър  Димитров заяви, че повечето негови колеги едва задържат медицинския състав на работа и предупреди, че ако няма актуализация, има един много лош сценарий, който специално лекарите в "Света Анна" са ми го казвали - подават си оставките. И сестрите, до един.

С ултиматум към премиера излязоха също бизнесът и синдикатите. Те дадоха срок до вторник, 15-и юли, законопроектът за актуализацията на бюджета на Здравната каса да бъде внесен от правителството в парламента. В обща декларация те определят като политически безотговорна позицията на министър-председателя Пламен Орешарски актуализацията на бюджета на Касата да се забавя.