НС обсъжда ветото върху промените в Закона за защита на конкуренцията

В мотивите към ветото на президента се посочва, че значителна част от измененията и допълненията на Закона не са надлежно мотивирани

Парламентът ще обсъди наложеното от президента вето върху промените в Закона за защита на конкуренцията. Законът беше приет от Народното събрание на 18 юни 2014 година и върнат за ново обсъждане с Указ на президента от 30 юни.

В мотивите към ветото на президента Росен Плевнелиев се посочва, че значителна част от измененията и допълненията на Закона не са надлежно мотивирани и няма оценка на въздействието им, някои от тях преследват неясни цели, а там, където целите на промените са общополезни, методите за постигането им са несъразмерни и могат да причинят вреда вместо полза.

"Няма яснота дали новите разпоредби ще предизвикат покачване на цените на хранителните стоки. Възможното поскъпванена хранителни стоки неминуемо ще засегне крайните потребители. Недопустимо е да не си даваме сметка как новата регулация ще се отрази на гражданите и особено на тези от най-уязвимите групи - социално слаби, безработни и пенсионери", е записано в мотивите на държавния глава.

В 11 часа ще започне парламентарен контрол, в който ще участват осем министри.