Парламентарната енергийна комисия приема скандалната поправка за "Южен поток"

След приемането и на първо четене остро реагираха парламентарната и извънпарламентарната опозиция, юристи и представители на Европейската комисия

Няколко часа след официалната визита на руския външен министър Сергей Лавров депутатите от енергийната комисия в парламента се събират за второ четене на един спорен законопроект. Става въпрос за промените в Закона за енергетиката, с които се дефинира понятието "морски газопровод", предаде News.bg.
Целта на промените е да осигури на проекта за тръбопровод „Южен поток" заобикаляне на европейските норми и третия либерализационен пакет, за който настойчиво лобират от Кремъл и който тук е внесен от народните представители от левицата Таско Ерменков и Явор Куюмджиев.
Вчера дори Лавров говореше за промените все едно са се състояли. Думите на външния министър на Русия бяха: "В България има закон, който разглежда морската част на газопровода "Южен поток" като екстериториален".
И така, както след визитата на американските сенатори, предвождани от републиканеца Джон Маккейн, премиерът Пламен Орешарски обяви, че „Южен поток" се замразява за да отговаря на европейските изисквания, днес отново по външна повеля се очаква да се даде нов тласък на проекта в коренно противоположна посока.


В края на април законопроектът на Ерменков и Куюмджиев мина на първо четене, но предизвика остра реакция от парламентарната и извънпарламентарната опозиция, юристи и представители на Европейската комисия. Дали тази поправка ще мине и на второ четене в комисията, предстои да разберем по-късно днес.