Как загубилите партии ще номинират еврокомисар?

При следващо управление на ГЕРБ ще има строга финансова политика

При следващо наше управление ще има строга финансова политика във всички случаи и не ми трябва МВФ. Това каза пред журналисти в парламента председателят на ГЕРБ Бойко Борисов. На въпрос, дали все още иска заем от Международния валутен фонд, той каза: „Аз никога не съм говорил за заем, говорих, че МВФ трябва да дойде да помогне да се направят реформите. В тази вече ситуация в държавата на напрежение между политическите партии, трудно някой ще може да направи реформи. Дългът в момента е 5 – 6 млрд., дали ще се вземе от фонда каква е разликата? Аз и сега казвам, че трябва да се изтеглят 5-6 млрд. лева. При следващо наше управление ще има строга финансова политика във всички случаи и не ми трябва МВФ”. „Аз четири години ви плаша, че ще дойде МВФ и ще стане още по-строг. Вчера им казах веднага пенсионна реформа, веднага, вдигане цената на тока – веднага, вдигане на осигуровки, криминализирането на осигуровки – 2 млн. близо не плащат за здраве, какво са им длъжни другите да им плащат. Тотален провал и в земеделието, то няма някъде без дупка. Провалът е навсякъде, те нямат нито една сфера, в която да са успели, нито една”, допълни още Бойко Борисов.

На въпрос, дали ще гласува поправката в Наказателният кодекс, Борисов заяви: „Не, ние я подкрепихме, но от начина, по който Гечев сутринта ни атакува, карайки ни да мълчим по тези теми и да си говори каквото му дойде на акъла, трябва да стане с актуализация. Гечев едно говори тук, друго прави навън”.
На въпрос, защо Борисов връзва отварянето на КТБ и наливането на едни пари там с актуализацията на бюджета, която е необходима на държавата, той каза: „Защото тези пари ще бъдат от резерва, а като се изпразни резервът и не се попълни при следващо бедствие, какво става? Ние и за това искаме да предпазим следващите правителства, особено служебното. А следващите месеци ако пак с криминални действия, с прякото участие на криминалистите от ДАНС и МВР, криминалните действия бяха на Йовчев и Лазаров със жандармерията и полицията около офисите на КТБ – това бяха криминалните действия”, обясни Борисов.

Относно предложението на ГЕРБ за еврокомисар, Борисов посочи: „Кристалина Георгиева, още повече, че тя се е доказа тези години, че е най-добрият еврокомисар. Получи много добро портфолио. Какво повече да кажа? А и както се казва - БСП да бяха дошли и да попитат вие какво бихте казали по тази тема? Официално да ни поканят и да разговарят, имаме номинация – те си мълчат, хората се пазарят някъде”, обясни Борисов. „Категорично еврокомисарят трябва да бъде излъчен от партията победител на тези избори. Цяла Европа го доказа, а тези тук още не могат да разберат, че като загубиш избори нямаш право да номинираш. Как загубилите партии ще номинират еврокомисар?”, попита Борисов. „Ето президентът Оланд, социалист излезе и каза ЕНП спечели техен ще е председателят на европейската комисия – повече от ясно. ГЕРБ печели изборите, ГЕРБ трябва да посочи еврокомисарят. Какво да им се обяснява друго”, допълни Бойко Борисов.