Номинация на Станишев за еврокомисар би предизвикала скандал между ЕНП и ПЕС

Управляващите се постараха да превърнат НС в непродуктивен орган

Номинация на Сергей Станишев за еврокомисар би предизвикала скандал между ЕНП и ПЕС. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България” на Радио „Фокус” Ивайло Калфин от АБВ.

По думите му депутатите от ЕНП имат да си връщат на социалистите в ЕС, заради техния неуспял български кандидат за еврокомисар Румяна Желева. Според Ивайло Калфин, смяната на председателя на БСП ще доведе до оздравителни процеси в партията. По думите на Калфин, действията на Сергей Станишев будят непрекъсната изненада, защото личните му драми се прехвърлят в обществото. Калфин коментира още, че е добре новият лидер на БСП да се избере чрез партийно допитване между членовете на партията.

„Твърденията, че лидерът на АБВ Георги Първанов има крило в БСП, което ще иска да наложи свой лидер, са абсурдни“, каза още Калфин. По думите му при всички случаи лидерът на БСП, ще бъде избран от партията, а всичко останало са интриги. Според Калфин на изборите за ЕП АБВ се е превърнала в най-големия противник на БСП, като това е довело до успеха на останалите политически партии. Ивайло Калфин определи консултациите на парламентарно представените партии като непродуктивни. „Имаше нужда от една консултация, а не от постоянни срещи, от които нищо не излиза“, допълни той. Калфин определи ситуацията в сегашния парламент като „безплодна политическа сага”. Той коментира, че така и не се е разбрало кой носи отговорност да поддържането на кворума в 42-рото НС. „Управляващите се постараха да превърнат НС в непродуктивен орган”, посочи още Калфин.