Ново разследване срещу Никола Саркози

Френският съд погна бившия президент заради съмнения около финансирането на предизборната му кампания

Замесеният в десетки скандали експрезидент на Франция Никола Саркози е обект на ново разследване, след като миналата седмица срещу него започна такова по обвинение за корупция.

Новите съмнения са свързани с финансирането на предизборната му кампания, предаде БГНЕС, цитирайки местната агенция АФП. Съдът трябва да установи дали е било законосъобразно партията на Саркози да поеме наложените срещу него наказания за превишаване на тавана на разрешените разходи.

Медиите коментират, че поредното дело срещу бившия френски президент е ново препятствие пред евентуалното му завръщане в политиката.

Прокуратурата в Париж започна предварително разследване за плащането от партията му Съюз за народно движение на наложените му наказания след обявяването за невалидни на сметките от предизборната му кампания през 2012 г., съобщи съдебен източник. Разследването, което започнало на 2 юли, е свързано с евентуална "злоупотреба с доверие" в ущърб на СНД, която платила сметката вместо кандидата. То е поверено на Антикорупционния отдел (Oclciff) на съдебната полиция.

Разследването е предприето след обявяването за невалидни на сметките от последната предизборна кампания на Саркози заради превишаване на разрешените разходи. На 19 декември 2012 г. Националната комисия за предизборни сметки и политическо финансиране постанови, че Саркози е надвишил с 363 615 евро разрешения таван на разходите от 22 509 000 евро. Загубилият кандидат на десницата нямаше право да получи част от тези разходи от държавата. Той трябваше да възстанови договорения аванс от 153 000 евро, на който имаше право, и да плати глоба, равна на превишените разходи.

Тогава СНД започна подписка за плащане на разходите по кампанията, но също така плати глобата. Временното ръководство на партията, което беше назначено след оставката на председателя й Жан-Франсоа Копе, счита, че глобата е трябвало да бъде платена от самия кандидат.