Адвокатът на Никола Саркози бе арестуван

Двама високопоставени френски магистрати също бяха арестувани

Адвокатът на Никола Саркози беше арестуван по дело за предполагаема търговия с влияние и нарушаване на следствената тайна, по което беше замесено и името на бившия френски президент (2007-2012 г.), съобщи съдебен източник.


Тиери Ерцог беше поставен в предварителен арест, за да бъде разпитан от отдела за борба с корупцията в съдебната полиция. Двама високопоставени френски магистрати също бяха арестувани, допълни същият източник. Следователите опитват да установят дали бившият държавен глава с подкрепата на Ерцог е опитал да се сдобие с информация от висш магистрат по разследване, в което бил замесен, срещу обещание за престижен пост.


В рамките на започналото съдебно разследване на 26 февруари следователите искат също така да установят дали Никола Саркози е бил неправомерно информиран, че е подслушван. Мярката беше взета през септември м. г. във връзка с друго разследване по обвиненията, че е получавал финансиране от Либия на Муамар Кадафи за успешната си предизборна кампания през 2007 г.


Арестуваните магистрати днес, които са изпратени в предварителния арест, са Жилбер Азибер, адвокат в Касационния съд, който получил обещанието за престижен пост, и друг адвокат от същия съд, Патрик Сасуст.