Откриха нов вид бръмбари (Снимка)

Пещерните бръмбари са се приспособили към условията на живот под земята

С дълбочина 2140 метра, пещерата Крубера (Вороня) в Кавказ е най-дълбоката, която някога е била изследвана от човека, съобщи сп. "Сианс е авнир". Входът й е разположен на 2240 метра надморска височина и на 15 км от черноморския бряг. От входа се редуват галерии, едната от които е на голяма дълбочина. За да се стигне до нея, трябва да се мине през наводнени подземни камери, като за целта се ползва водолазна екипировка. В тази негостоприемна среда бе открит неизвестен досега на учените вид бръмбари.
Тъй като изследването на този хабитат не е лесно, много видове са непознати на учените. Откритият от учени от университетите в Авейру, Португалия и Лагуна, Испания, вид бръмбари живее на дълбочина около 700 метра.
"Макар да се среща в най-дълбоката пещера, той не живее в онези нейни точки, които са на най-голяма дълбочина", отбеляза Висенте Ортуна от университета в Алкала, Испания.
Новият вид бръмбари бе кръстен Duvalius abyssimus. Учените уловили два екземпляра от D. abyssimus, мъжки и женски. Характерните им особености свидетелстват, че тези бръмбари са се приспособили донякъде към пещерния живот.. D. abyssimus имат очи - органи на зрението, които са изчезнали у много от живеещите в пещери други видове.
Резултатите от изследването са публикувани в Zootaxa.