Хапваме бръмбари всеки ден

Архив Варна

17-09-2012, 14:30

Автор:

Ивелина Вълчева

Всичко от Автора

Какво оцветява храните и напитките в червено, лилаво или розово? Бръмбари

Ако се чудите какво оцветява храните в червени, розови и лилави нюанси, не са ягоди и малинки, а бръмбари.

Разбира се, не очаквайте на етикета на топинга за сладолед да пише: съдържа бръмбари. Ако искате да знаете има ли в менюто ви насекоми, проверете дали в написаното съдържанието на продукта има информация за наличие на "кармин". 

Той е един от най-устойчивите оцветители за храни и напитки. Получава се от изсушени и стрити на прах бръмбари. Други названия на оцветителя са "карминова киселина", "екстракт от кохинил" или просто Е120. 

Хапваме от насекомите всеки ден, те са във всичко - сладолед, сладкарски продукти, желета, глазури, плодови млека, безалкохолни и алкохолни напитки, сосове, сокове, кетчуп, различни меса и колбаси, както и морски деликатеси.

Най-големият износител в световен мащаб на кохинил, веществото от изсушени бръмбари, е Перу.