Васил Велев: Политиците преминаха всякакви граници

Държавата беше използвана за разчистване на лични и корпоративни сметки, което е недопустимо

Декларацията ни беше провокирана от събитията през последните седмици. След европейските избори политиката в страната тръгна назад, което рискува да повлече и икономиката. Това каза в сутрешния блок на БНТ председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

Вчера националните работодателски и синдикални организации отправиха общ ултиматум към политическите партии и институциите незабавно да предприемат действия, които да доведат до успокояване на ситуацията у нас.

Политиците преминаха всякакви граници. Държавата беше използвана за разчистване на лични и корпоративни сметки, което е недопустимо. И в малкото останало време на този парламент политиците не се обединиха от важните неща. Ние се опитваме да ги върнем към дневния ред на обществото, заяви Велев.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров подчерта, че политиците трябва да говорят за спешните мерки, които трябва да се предприемат в момента. Хората не са виновни, че са поставени в подобна сложна политическа ситуация. Спешно трябва да се намерят средства за здравната каса, иначе има риск хората да мрат по улиците. Нужно е съгласие и по големите енергийни проекти. Трябва да стане ясно кой какво ще строи и с какви пари. Прозрачността трябва да бъде гарантирана, заяви синдикалистът. Той настоя да бъде разгледан законопроекта за ранно пенсиониране.

Димитров не изключи възможността, ако исканията в декларацията на работодатели и синдикати не бъдат изпълнени, да започнат протести.