Синдикати: българите продължават да живеят в мизерия!

80% от домакинствата живеят под необходимата им издръжка, а 20 на сто тънат в крайна бедност

20% от българските домакинства остават под линията на бедност за страната, а 80 на сто от тях са под необходимата за нормален живот издръжка. Тези стряскащи, но не и изненадващи резултати следват от последните анализи на КНСБ.

Синдикатите представиха днес данните от изследването си за доходите на домакинствата у нас за четвъртото тримесечие на миналата година.

Заради увеличението на минималната работна заплата от анализа може да се заключи някакво привидно увеличение, което обаче не е реално. Просто част от домакинствата, които до този момент са се водили пред държавата за крайно бедни, веднага са преминали в следващата подоходна група или с общ доход на лице от домакинството до 340 лв.

Ето защо тази група бележи най-силно нарастване и вече представлява цели 55% от всички домакинства в страната.

"Тя обаче е най-уязвимата и най-силно застрашената от риск на бедност, тъй като при непредвидени възникнали форсмажорни обстоятелства – например тежко болен човек, веднага преминават в другата група, които живеят в крайна бедност", обясни критината ситуация Виолета Иванова, която е изследовател в Института за синдикални и социални изследвания към Конферерацията.

Изчисленията показват, че за да живее нормално, един човек трябва да разполага с общ доход от 563 лева месечно; съответно едно домакинство от четирима души – с около 2245 лева.

Границата на бедност си остава същата, както и в предходното тримесечие – от 213,63 лева.