Путин награди Алла Пугачова с орден "За заслуги пред Отечеството"

Президентът на Русия Владимир Путин е подписал указ за награждаването на певицата Алла Пугачова с орден "За заслуги пред Отечеството" Четвърта степен, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от световните агенции.

65-годишната певица е наградена за приноса си към развитието на руската култура и естрадното изкуство. Пугачова смята за начало на истинската си известност своята победа на международния фестивал "Златния Орфей" в България през 1975г. Според нея изпълнението на песента "Арлекино", авторско произведение на Емил Димитров, е начало на творческата й биография.

През 1979 г. певицата се снима в музикалния филм "Жената, която пее" и се изява не само като актриса и певица, но и като композитор – във филма звучи музика, композирана от нея под псевдонима Борис Горбонос. Тази лента е гледана от над 60 млн. зрители в руски кина и се нарежда на 27 място в историята на съветското кино.

80-те години на миналия век се явяват един от най-успешните периоди в творчеството на Пугачова. Тогава тя работи с латвийския композитор Раймонд Паулс. Той написва най-известната й песен "Миллион алых роз"по стихове на Андрей Вознесенски, както и "Старинные часы", "Маэстро" и други композиции.

През 1991 г. Пугачова е удостоена със званието "Народна артистка на СССР" за големите си заслуги за развитието на съветското естрадно и сценично изкуство. Два пъти, през 1999 и 2009 г., певицата е награждавана с ордени "За заслуги към Отечеството" втора и трета степен.