Учат малчуганите в Русе на спестовност

Децата ще се запознаят с историята на парите и тяхното развитие във времето

Как да харчат парите на мама и тате ще учат русенски деца през лятото. По забавен начин малки и големи ще трупат основни познания по финансова грамотност в Регионална библиотека "Любен Каравелов". Интересната инициатива ще обхване 150 участници, като сред тях ще има и ученици с нисък социален статус. Целта на организаторите е подрастващите да придобият  умения и увереност при ползването на финансови продукти и услуги. Обученията в неформална среда са съобразени с конкретните нужди на всяка от групите - деца до 14 години, ученици до 19 години и студенти до 24 години.
Тематичните курсове ще се водят от библиотечни работници, обучени в начална финансова грамотност. Малчуганите ще се запознаят с историята на парите и тяхното развитие във времето. Директорът на Регионална библиотека  "Любен Каравелов" Теодора Евтимова е убедена, че летните занимания  са от полза за всички участници, защото ще получат ценни уроци как да спестяват, харчат, даряват и инвестират паричнти средства.
Какво представляват разплащателните сметки, влогове, депозити, дебитни карти, кредитни карти са теми за по-големите. Те ще имат възможност да научат подробности за кредитиране на студенти, въпрос, който вълнува учащите се. Как се ползва банкомат; изготвяне на семеен бюджет и защита на потребителите са част от интересните теми.
Регионална библиотека "Любен Каравелов" стартира инициативата заедно с партньорите си Фондация „Бистра и Галина“, УниКредитБулбанк, Networx – България и Община – Русе.