Ако искате да спестявате повече, седете на висок стол

Доказаха в предишно изследване, че колкото по-влиятелен е човек, толкова по-висок се чувства

При толкова много разходи за повечето хора е трудно да спестяват. Лесна психологическа измама обаче може да промени това, съобщи в. "Дейли мейл".
Учени от Станфордския университет и университет в Тилбург установиха, че ако човек започне да се чувства по-силен, започва да спестява повече. С пет експеримента те показаха, че хората, които седят на висок стол са по-пестеливи и въздържани от седящите на ниско канапе.
Може да звучи несериозно, но психолози от Корнелския университет доказаха в предишно изследване, че колкото по-влиятелен е човек, толкова по-висок се чувства. Те дори препоръчаха на работодателите да дават на ниските си служители офиси на по-високи етажи, за да се чувстват по-доминантни. Резултатите от изследването показаха също, че чувството за
сила увеличава спестовността, когато хората имат причина да го правят и когато знаят, че ще могат да задържат заделените пари, а не когато смятат да ги похарчат малко след това.
Компаниите, които предлагат финансови услуги като пенсионно осигуряване, могат да използват такава стратегия, за да помогнат на клиентите си да се подготвят по-добре за бъдещето.