"Наглите" отговорни за 11 отвличания

Други две остават неразкрити

Бандата "Наглите" е отговорна за 11 отвличания, но други две остават неразкрити. Това стана ясно от решения на Върховния касационен съд (ВКС), който осъди окончателно четирима от групата на общо 64 г. затвор, а останалите четирима оправда.

Прокопи Прокопиев-Културиста, Даниел Димитров-Релето и Ивайло Евтимов-Йожи ще лежат в затвора по 18 години. Любомир Димитров-Гребеца обаче няма да прекара 15 г. зад решетките, както бяха постановили по-рано две съдебни инстанции, информира "Труд". ВКС намали наказанието му на 10 г., тъй като благодарение на неговите самопризнания останалите членове на бандата са осъдени.
От решението на съдиите става ясно, че ако бяха живи, в килия щяха да бъдат пратени и Кирил Кирилов-Шкафа и Иван Пайнавелов-Сапата.

Шкафа срещна смъртта през март 2012 г., десет дни преди първата инстанция да произнесе присъдите по делото "Наглите". Той бе прострелян в краката в столичния кв. "Младост" и издъхна от загуба на кръв. Трупът на Сапата пък бе изровен в Плана планина през декември 2009 г. Оказа се, че е убит с куршум в главата.

Върховните съдии потвърдиха оправдателните присъди на четирима от пратените на съд. Павел Петков-Прасето, Цветозар Славчев-Църо и братята Митко и Радослав Лебешковски бяха обявени за невинни. Последните двама все пак получиха присъди, но условни - за незаконно държане на патрони и оръжие.

Доказано е, че останалите от "Наглите" в различна конфигурация са организирали отвличанията на бизнесмени и деца на предприемачи.

Неразкрити остават отвличанията на Румен Гунински-младши, който прекара 42 дни в плен, а свободата му струваше 350 000 евро и на Борислав Атанасов-Боби Мекото, който бе пуснат от "Наглите" след 14 дни и срещу 263 хил. евро откуп.
Престъпният бизнес с отвличания се оказва доходоносен. "Наглите" събират над 5,5 млн. лв. от откупи, получени от близките на похитените. Нито лев от парите не е открит. Жертвите сега могат да водят граждански дела срещу осъдените, за да получат парите си.

Дръзките отвличания, които шокираха цяла България в продължение на две години, започнаха през 2007 г. Тогава изчезна синът на бизнесмена Красимир Цанев - Илиан. Младежът бе пуснат почти месец по-късно, след като баща му плати 100 хил. евро за свободата му.

Месец след това "Наглите" отвлякоха и бизнесмена Мехмед Чакър. Той прекара в плен 28 дни и беше освободен срещу 200 000 лв. откуп.

По-късно отвлечен и държан под ключ 11 дни беше 14-годишният тогава Джорджо Марков. Той е освободен срещу 200 хил. евро.
Същата сума дадоха и близките на Венислав Величков, който прекара 43 денонощия в "къщата на ужасите" и се раздели с част от дясното си ухо. "Трофеят" бе пратен на близките му, като подканяне да събират откупа по-бързо.
С два от пръстите на лявата си ръка се раздели и бившият шеф на футболния клуб "Литекс" Ангел Бончев, докато беше 50 дни в плен. Съпругата му Камелия плати 397 хил. евро за освобождаването му и докато ги предаваше, бе отвлечена. 20 дни по-късно и тя бе освободена. По нареждане на "Наглите" Бончев дари на благотворителна фондация 157 хил. евро, а съпругата му Камелия почина от рак.

Бившият митничар Георги Георгиев-Жоро Пурата беше пазен от "Наглите" 11 дни и пуснат срещу 100 000 евро. Предприемачът Киро Киров бе отвлечен за 17 дни, а близките му се разделиха със 517 000 евро, за да го видят жив.

"Наглите" са признати за виновни и за това, че на 18 март 2009 г. опитали да отвлекат Борислав Динев, който им се изплъзнал.