"Наглите" и "Октопод" – "перлите във фуражката" на МВР

Архив София

17-07-2012, 11:59

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Цветанов си направи ревизия: 660 удара на престъпни групи

МВР е спряло дейността на общо 660 организирани престъпни групи от 2009 г. насам, отчете министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов на форум в парламента.

По думите му през този период полицията е извършила общо 300 големи операции. Министърът определи като най-голям успех акциите "Октопод" и "Наглите".

Цветанов отчете и намаляване на върнатите досъдебни производства с 7127 през 2011 г. спрямо 2010 г. Причината е законодателните промени, позволили да се обучат 8000 полицаи да извършват дейности по досъдебното производство. Общо 3132 досъдебни производства са приключили извън законовия срок през същия период, посочи министърът.

Министърът отчете като успех на МВР и обединяването на главните дирекции на министерството. По думите му с обединяването през тази година на дирекциите на криминална и охранителна полиция, правителството е изпълнило на 100 процента предизборните си обещания за сектора "сигурност".

Нашата задача е да фокусираме вниманието си върху най-тежката организирана престъпност, каза вицепремиерът при представяне на презентация на тема: „МВР 2009-2012: равносметката” в Народното събрание.

Във връзка със специалните разузнавателни средства (СРС) – за първи път в този 20-годишен преход има парламентарен контрол и това е най-важното, каза Цветанов.

„За всяко едно законодателно предложение от МВР, винаги сме спазвали процедурата за оповестяване на интернет страницата, обществена дискусия, дискусия в парламента. Всичко, което правим, искаме да бъде прозрачно и да бъде под контрола на парламента”, добави Цветанов.

„Когато се дискутираше проблемът със СРС за интерфейса, имаше забавяния на разпечатки с месеци. Това възпрепятства по-бързото развитие на разследването по дадени престъпления. В момента нямаме директен достъп за правенето на тези разпечатки и всичко става със съгласието и помощта на мобилните оператори. За тежките престъпления, до два часа мобилните оператори изпълняват своя ангажимент”, подчерта министър Цветан Цветанов. Във връзка с обществените поръчки - има публичност и те се качват на страницата на министерството. „Достъпът до обществена информация беше нещото, което трябваше да изпълним към обществото и го направихме”, каза още Цветанов.