50 млн. лева струва обезопасяването на деретата в Перник

Деретата в осем села в общината са в тежко състояние и трябва да бъдат почистени

50 млн. лева са необходими за елиминиране на опасностите, създавани от деретата в община Перник, посочи кметът Росица Янакиева.

От общината съобщиха, цитирани от БТА, че деретата в осем села в Пернишко са в тежко състояние и са получили предписания да бъдат почистени. Терените са обрасли в треви и храсти, които намаляват проводимостта на дъждовната вода.

Особено критично е състоянието в селата Витановци и Ярджиловци. Във Витановци се е активизирало свлачище, поддала е подпорна стена. В село Ярджиловци дере, което отвежда водите на язовир "Осломе", неотдавна е било почиствано аварийно.

В близост до него се намират 200 къщи, алармира кметът Григор Христов. По думите му коритото на река Конска връща водите в деретата.

За проблемите е сигнализирано преди 4 години, когато са подадени и документите пред Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане.

Има дори решение на МКВП за финансиране за укрепване и ремонт на Лисичково дере и Младжово дере в Ярджиловци с 321 630 лв., но при наличие на средства. Досега пари не са постъпили.

Проблематична е ситуацията и в селата Мещица, Големо Бучино, Драгичево, Кладница, Студена и Люлин.