ДКЕВР да се прекръсти на „Държавна комисия за енергийно вредни решения”

Красен Станчев: Токът ще поскъпне с около 10% през септември и с поне още толкова през януари 2015

Това прогнозира икономистът и основател на Института за пазарна икономика (ИПИ) Красен Станчев пред bTV. 

Според експерта постепенно ще се възстанови положението отпреди февруари миналата година, но с по-висока цена. Това се дължи на факта, че цената досега била изкуствено задържана.

Ще плащаме грешките на ДКЕВР и влиянието на политиците върху цената на електроенегията. Има дупки в системата, които не са много ясни. НЕК вероятно ще загуби делото срещу "Росатом" и ще трябва да се плаща още 1,5 млрд. лева. НЕК няма как да се спаси освен с увеличение на цените – поради грешна политика през годините. НЕК не може да се спаси по схемата, по която се спасяват банките – чрез наливане на пари от държавата”, посочи още Станчев.

Решението на ДКЕВР от понеделник противоречи както на нормалната практика, така и на европейското и българското законодателство, защото не може да бъде изпълнено. То е пожелателно, защото договорите с НЕК и между доставчиците на ток и потребителите не са променени, обясни Станчев.

Освен това се натоварват отново промишлените потребители, което водело до проблеми по веригата – неплащане на мините, лошо въздействие върху промишлеността, икономиката и банките, добави той.

"Това са законодателни безотговорници. Ако сега дойдат да ги изпитам по икономика, пиша им двойка веднага. Нормалната практика е големите потребители да плащат по-евтин ток, защото произвеждат нещо и веригата е свързана. Навсякъде домакинствата плащат повече и големите потребители не ги субсидират”, каза още Красен Станчев и добави, че ДКЕВР трябва да се прекръсти на „Държавна комисия за енергийно вредни решения”.