Очаква се ДКЕВР да обяви новите цени на топлинната енергия

Предложението на енергийния регулатор е услугата да поскъпне средно с 10 на сто

В Държавния енергиен регулатор, на закрито заседание, ще бъде взето окончателно решение за цените на топлинната енергия, влизащи в сила от 1 юли. Предложението на ДКЕВР е услугата да поскъпне средно с 10 на сто. Най-чувствително вдигане на цената се предвижда в Русе, Габрово и София съответно с 19, 13 и 11,5 на сто, информира БНР. От регулатора смятат, че цената на топлинната енергия трябва да бъде намалена в два града: Перник и Сливен, съответно с 10.3 и 4.2 %. Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ще вземе решение и за цените на тока, влизащи в сила от утре.

Според предложението на експертите от регулатора, от 1-ви юли цената на тока за абонатите на EVN и ЕнергоПро трябва да бъде намалена съответно с 1,3 и 1,17 на сто, а за клиентите на ЧЕЗ трябва да бъде увеличена с 0,3%. Преди дни председателят на ДКЕВР Боян Боев обясни, че не се очакват изненади около цените на тока.

"Постъпиха възражения и сме ги разгледали, но не очаквайте нещо различно."

Срещу ценовото предложение на регулатора се обявиха и трите електроразпределителни дружества. От EVN изразиха недоволство от факта, че ДКЕВР намалява нормата им на възвращаемост до четири процента, както и технологичните им разходи до нереалистичното според дружеството ниво от 20%. От ЕнергоПро посочиха, че финансовото състояние на компанията ще стане драматично, ако предложените от регулатора цени станат факт. От ЧЕЗ коментираха, че с планираното увеличение на цената на топлоенергията и запазването на цената на тока, през следващия отоплителен сезон се очаква много домакинства да се откажат от отоплението с парно, да се увеличи консумацията на ток за отопление, което може да доведе до претоварване на инсталациите в сградите и до по-чести аварии.