Манфред Вебер е новият председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент

Групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент (ЕП) избра днес германския евродепут Манфред Вебер за свой председател. Той заема овакантения пост от досегашния председател Жозеф Дол, който не се кандидатира за нов мандат. Г-н Вебер беше избран със 190 гласа от 192 гласували. Така Групата на ЕНП стана първата от всички политически групи в новия мандат на Европарламента, която се конституира след европейските избори през май.
"Групата на ЕНП, като най- голяма политическа сила в ЕП, отново получи доверието на европейските избиратели, представлявайки политическия център в новия парламент. Като водеща политическа група в ЕП, избирателите ни дадоха мандат и ни възложиха да се заемем с важните предизвикателства, пред които е изправена Европа. Те включват приноса на ЕС за създаването на правилни условия за икономически растеж и нови работни места, по- специално за младите, както и да продължим нашата дейност за стабилизиране на финансовите пазари", заяви след избора Манфред Вебер.

В първото си слово като председател, Вебер изтъкна още, че Европарламентът, като единствената директно избрана европейска институция, трябва да има също така водеща роля в засилване доверието към Европейския съюз.“ За да подобрим прозрачността в процеса на вземане на решения, ние се нуждаем от ясно дефинирани отговорности. Европейските граждани трябва да знаят кой за какво е отговорен, което включва обвързващи ангажименти и политически цели", заяви Вебер.
Мария Габриел, ръководител на делегацията на ГЕРБ, изпрати поздравително писмо от името на цялата делегация, в която поздравява новия председател и му пожелава сила и кураж като нов лидер на Групата на ЕНП. "Аз съм убедена, че вие имате всички необходими умения и качества да ръководите нашата група и гордо да представлявате европейското християн-демократично семейство, към което принадлежат големите бащи на Европа".

Г-жа Габриел изтъква, че пред ЕНП стоят важни предизвикателства и че г-н Вебер може да разчита напълно на подкрепата на българската делегация, за да направи Групата, не само най- голямата, но и най- успешната в извоюването на победи.